5 насекоми обитаващи домовете ни и начините да се отървете от тях

Независимо, от това дали живеете в апартамент или къща, дали сте на първия или последния етаж, от домашни насекоми вредители, не сте защитени. Е, разбира се ако сами не се подсигурите за това. Какви насекоми обитават домовете ни и кои са начините да се избавим от тях, разберете от експертите в Превента ДДДД ЕООД.

стоножка

Стоножки

Стоножките всъщност са добри насекоми. Те не разрушават домовете ни и не замърсяват килера, а вместо това ядат лоши насекоми като термити, молци и хлебарки. И все пак, ако не може да се примирите с тези многокраки съседи, хванете ги в капан или напръскайте инсектицид около дъските, вратите и прозорците. Междувременно предотвратете бъдещи инфекции, като премахнете отломки от периметъра на къщата и затворите пукнатини, където могат да влязат във вашия дом. Милипедите процъфтяват във влажна среда, така може да инвестирате и в обезвлажнител.

плодови мушички

Плодови мухички – винарки

Удивително е, колко бързо инфекцията с плодова муха може да излезе извън контрола. Може да забележите муха да бръмчи, около плодовете ви сутринта и след това да се приберете от работа, за да видите още половин дузина. Това не е вашето въображение; тези мухи се размножават – и то много бързо! Ларвите на плодовата муха се излюпват само за 24 часа след снасянето на яйцата, така че трябва да действате бързо, за да се отървете от тях. Прекъснете хранителните им източници, като съхранявате меки плодове в хладилника. Освен това веднага избършете дъските за рязане след готвене и изпразвайте кошчето всеки ден.

Ако въпреки тези превантивни мерки забележите няколко плодови мухи, създайте обикновен капан, като напълнете малка чаша с ябълков оцет наполовина. След това добавете супена лъжица течност за миене на съдове и напълнете чашата до края с топла вода.

мравките

Мравки

Мравките  са мънички, но безмилостни нашественици. Те влизат в дома ви в търсене на храна, вода и подслон, което означава, че вашата кухня и баня са основните им цели. Въпреки че капаните за стръв са много ефективни при убиване на мравки, те не са напълно безопасни за употреба на места, достъпни за малки деца или домашни любимци. Ако предпочитате да не използвате традиционните отрови, има редица природни средства, които може да опитате. След като успеете да изгоните тези вредители, ги възпрепятствайте да се връщат, редовно прахосмуквайте, избърсвайте повърхностите всеки ден, за да премахнете миризмата на следите им, и изнасяйте боклука всеки ден.

Хлебарки

Хлебарките

Хлебарките са проблем навсякъде в домовете. Те представляват особен проблем в големите градове. Ако видите в кухнята или в банята поне една, може да сте сигурни, че има много от тях. След като влязат, е трудно да изместите хлебарки, така че предприемете силни, бързи и постоянни действия. За целта поставете капани за насекоми или хлебарки под мивката, зад тоалетната, до хладилника или на други места, където могат да се скрият. Сменяйте капаните и редовно използвайте инсектицида за борба с новите хлебарки, докато се излюпят. Освен това вземете превантивни мерки, за да направите дома си по-малко привлекателен. Елиминирайте хранителните им източници, като почиствате веднага след хранене, съхранявате храна в затворени контейнери и изнасяте боклук всеки ден. Може също така да изхвърлите остатъчната храна от купата на вашия домашен любимец, когато кучетата и котките приключат да се хранят.

мухички

Канални мухи

Тези мухи се наричат така, защото живеят в банята, по канализацията и инсталациите в мокри помещения. Те живеят там, където най-малко очаквате да ги намерите. Имат изключително малки размери. Причината да намерите дренажни мухи в мивките или душовите канали е, защото те се хранят и снасят яйцата си в гниещата мръсотия, която се образува в запушените канали. Ако забележите, че около мивката ви бръмчат дренажни мухи, ето как да го поправите. Първо определете от кой улук летят. Най-вероятно има запушване в канализацията. Ще трябва да го почистите, преди да се отървете от мухите. Използвайте четка за тръба, за да изстържете натрупаната слуз, след което отворете сифона под мивката, за да премахнете остатъците от запушване. Затворете системата отново и завършете, като изсипете ензимния препарат за почистване, за да премахнете остатъците и яйцата на дренажните мухи.

Захарна сребърна рибка

Захарна сребърна рибка

Тя е последното от днешния ни списък, древно насекомо, обитаващо домовете на хората. Тази буболечка е с удължено, блестящо и плъзгащо се тяло. Този бръмбар, никога няма да искате да видите на закрито. Този вредител се забавлява с плат, хартия, лепило и картонени кутии.  Сребрянката оцелява при всякакви условия, дори е оцеляла с динозаврите. Ето, защо може да се каже предизвикателство да избавите къщата си от нея. Можете обаче да се отървете от захарна сребърна рибка с капани, инсектициди или природни вещества като борна киселина или диатомитна земя. Започнете като почистете купчини вестници, боклуци и стари картонени кутии. Съхранявайте несезонни дрехи и консумативи в пластмасови контейнери, както и извадете сухите си стоки от кутии и ги съхранявайте в контейнери с плътно прилепващи капаци.

Още много полезна информация, може да откриете на: ПРЕВЕНТА.БГ.